woensdag 24 februari 2010

Positieve aspecten van het Syndroom van Asperger

Gunstige eigenschappen geassocieerd met "autisme light"

Het onderstaande artikel is mijn vertaling van het artikel Positive Traits of Asperger's Syndrome, geschreven op 15 augustus 2008 door Jennifer Copley.
Veel personen met het Syndroom van Asperger hebben een aantal positieve eigenschappen, waaronder integriteit, intelligentie, uithoudingsvermogen en het vrij zijn van vooroordelen.
Het Syndroom van Asperger, ook wel bekend als "autisme light" of een "schaduwsyndroom" van autisme, is een autismespectrumstoornis die voorkomt bij ongeveer 1 op de 200 kinderen.

Personen met het Syndroom van Asperger, oftewel "Aspies" (een term die voor het eerst gebruikt werd door Liane Holliday Willey in Doen Alsof Je Normaal Bent) zijn hoogfunctionerend in die zin dat zij beter in staat zijn sociale relaties te onderhouden dan personen met autisme. In tegenstelling tot mensen met autisme scoren Aspies vaak hoog bij metingen van verbale intelligentie.

Bij het bespreken van stoornissen zoals het Syndroom van Asperger, bestaat de neiging om de aandacht te leggen op negatieve aspecten, zoals moeite met het opvangen van sociale signalen. Veel personen met het Syndroom van Asperger hebben echter ook positieve eigenschappen, wat bij sommigen de vraag oproept of het niet beter zou zijn om het te zien als een verschil in plaats van een stoornis.

Betrouwbaar en te vertrouwen

De meeste mensen met het Syndroom van Asperger zijn betrouwbaar en loyaal. Ze spelen geen spelletjes en dwingen anderen niet om aan veeleisende sociale verwachtingen te voldoen. Aspies hebben geen verborgen agenda en stellen er geen belang in om anderen kwaad te berokkenen of van hun zwakheden te profiteren. Zij zijn niet geneigd om degenen in hun omgeving voor te liegen, te bestelen of hun reputatie aan te vallen. Aspies zijn hoogstwaarschijnlijk geen pestkoppen, zwendelaars of sociale manipulatoren, en meisjes met het Syndroom van Asperger zijn minder geneigd om lichtgeraakt of bitchy te zijn dan hun neurotypische evenknieën. Alhoewel sommige personen met het Syndroom van Asperger uit kunnen halen als ze geprovoceerd worden, is het onwaarschijnlijk dat zij aan zullen vallen als dit niet het geval is, op verbale of andere wijze.

Aspies brengen graag tijd alleen door en zijn prima in staat zichzelf te vermaken. Hoewel de meesten graag vrienden hebben, is hun behoefte aan sociaal contact doorgaans niet zo sterk als die van normale mensen. Omdat zij niet door een intense sociale drijfveer ertoe aangezet worden om tijd door te brengen met wie er op dat moment ook maar toevallig beschikbaar is, kunnen zij selectief zijn, waarbij zij eerlijke, oprechte, betrouwbare mensen kiezen die hun interesses delen.

Vrij van vooroordelen

Aspies hebben een zeer accepterende houding tegenover de eigenheden en eigenaardigheden van anderen. De meesten discrimineren niemand op grond van ras, geslacht, leeftijd, of welk ander oppervlakkig criterium dan ook, en beoordelen mensen in plaats daarvan op basis van hun gedrag. Doorgaans erkennen zij hiërarchieën niet, en zullen dus waarschijnlijk niemand een superieure status verlenen vanwege het simpele feit dat deze persoon rijk is of een hoge positie binnen een organisatie heeft bereikt.

Personen met het Syndroom van Asperger kunnen luisteren naar de problemen van anderen en een nieuw perspectief bieden, waarbij zij een pure inschatting geven die niet gekleurd is door de beoordeling die mensen vaak maken wat betreft elkaars sociale positie of sociale vaardigheden. Anderen kunnen ontspannen en zichzelf zijn in het bijzijn van een Aspie zonder bang te zijn voor een sociale afstraffing.

Hoge integriteit

Aspies zullen niet met de kudde meelopen als ze weten dat iets verkeerd is. De meesten zullen bij hun standpunt blijven, zelfs als zij geconfronteerd worden met intense sociale druk, en hun waarden worden niet vormgegeven door financiële, sociale of politieke invloeden.

Veel Aspies hebben een goede werkhouding en besteden aandacht aan details. Aangezien zij consciëntieus, betrouwbaar en eerlijk zijn, zijn veel Aspies zeer goede werknemers indien zij in staat worden gesteld hun eigen tempo te bepalen en te werken binnen een solitaire dan wel sociaal ondersteunende omgeving. Aspies zijn vasthoudend, en als zij zich ergens op richten of iets beloven, kan men er meestal van op aan dat zij dit ook uitvoeren.

Intelligent en getalenteerd

Personen met het Syndroom van Asperger hebben vaak een bovengemiddelde intelligentie, en velen van hen hebben een of meerdere uitgebreid ontwikkelde talenten. Het is bij hen waarschijnlijker dan bij de rest van de bevolking dat zij een universitaire opleiding zullen volgen, en aangezien velen zich aangetrokken voelen tot technologie, worden zij vaak zeer vaardig met de technologische middelen die benodigd zijn voor een goedbetaalde baan in het Informatietijdperk.

Enthousiasme en een neiging tot obsessief onderzoek zorgen ervoor dat Aspies een brede en diepe kennis verwerven van onderwerpen die hen interesseren. Ze hebben een hekel aan gekeuvel en trivialiteiten, en praten in plaats daarvan liever over zaken die er toe doen en die hun kennis zullen verrijken.

Aangezien zij een uitzonderlijk goed geheugen hebben, kunnen personen met het Syndroom van Asperger komen met een scala aan interessante feiten (hoewel sommige van deze feiten alleen door de Aspies zelf interessant gevonden zullen worden), en kunnen zij zich kleine details herinneren die door anderen niet opgemerkt worden. Ook dragen zij een zeer originele kijk op probleemoplossing bij, en hun hoge gevoeligheid zou ook creatieve talenten kunnen ondersteunen.

Extreem uithoudingsvermogen

Sommige personen met het Syndroom van Asperger beschikken over een groot uithoudingsvermogen bij het uitvoeren van bezigheden waar zij van houden, hetgeen zich kan vertalen in een talent voor bepaalde atletische prestaties, afgezien van de neiging om onhandig te zijn. Sommige Aspies hebben talent voor zwemmen, roeien, hardlopen, bodybuilden of andere activiteiten die langdurige lichamelijke inspanning vereisen. Vaak geven zij de voorkeur aan individuele sporten in plaats van teamsporten, aangezien daar geen sociale eisen zijn en ze volledige controle over de activiteit kunnen uitoefenen.

Degenen die een interesse in sport of lichamelijke conditie ontwikkelen houden zich daar waarschijnlijk dagelijks mee bezig, vaak lang achtereen. Deze neiging om zonder afwijkingen aan routines vast te houden stelt Aspies met deze interesse in staat om gezond en in conditie te blijven, waarbij zij een trainingsgerichtheid aan de dag leggen die door normale mensen alleen geëvenaard kan worden door een heroïsche uitoefening van wilskracht.

Meer over dit onderwerp

Dit artikel biedt een kort, algemeen overzicht van van veel voorkomende positieve aspecten, maar er bestaan behoorlijke verschillen tussen personen met het Syndroom van Asperger, en niet alle Aspies zullen al deze eigenschappen vertonen. Indien u uitgebreidere informatie zoekt over het Syndroom van Asperger, kunt u de bronnenlijst bezoeken op de website van Online Aspergers Information and Support (OASIS): http://www.aspergersyndrome.org/

Literatuurverwijzingen:
 •     Hulpgids Asperger-Syndroom, Tony Attwood
 •     “The Discovery of Aspie Criteria” door Carol Gray en Tony Attwood, The Gray Centre
 •     “Hacker Reminds Some of Asperger Syndrome” (29 maart 2001) door M.J. Zuckerman, USA Today
Dit artikel is een vertaling van http://autismaspergerssyndrome.suite101.com/article.cfm/positive_traits_of_aspergers_syndrome, copyright © 2008 Jennifer Copley, alle rechten voorbehouden. Gereproduceerd met toestemming van de auteur.
The copyright of the article Positive Traits of Asperger's Syndrome in Autism/Asperger's Syndrome is owned by Jennifer Copley. Permission to republish Positive Traits of Asperger's Syndrome in print or online must be granted by the author in writing. This version is a translation, used with permission. 

2 opmerkingen:

 1. http://www.sbs6.nl/programmas/undercover-in-nederland/videos/seizoen-0/57-spermadonor/undercover-in-nederland-57

  kijk eens hoe lekker positief ze hier zijn over asperger...AHUM! echt heel erg kwetsend, lijkt me!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, het komt helaas nog maar al te vaak voor dat Asperger vanwege onwetendheid of sensatiezucht overdreven negatief neergezet wordt. Dat is ook een van de redenen waarom ik met deze site begonnen ben.

  Een vertaling van het BBC-item dat je aanhaalde staat overigens op mijn nieuwe site:
  http://clixinfo.wordpress.com/2011/04/08/autistische-hersenen-anders-georganiseerd-volgens-wetenschappers/

  BeantwoordenVerwijderen